Kommune investerer i 6000 nye LED-paneler


Enorm energibesparelse på solskinsøen

Som en følge af den omfattende energirenovering, har man i perioden 2012-2015 opnået en store energibesparelser. Ved hjælp af blandt andet LED-TEKs bæredygtige LED-paneler, har Bornholms kommune opnået en samlet el-besparelse på 44 procent, og den omfattende energirenovering skal vise sig, at være en god investering i det lange løb.

Undervisningsforhold forbedres først

I det store renoveringsprojekt har man valgt at vægte skolerne højt. Det betyder ny belysning på de mange skoler, som ikke er blevet synderligt fornyet i mange år. I alt blev der udskiftet omkring 7000 lamper med LED-lys, og hele 6000 af dem er leveret af LED-TEK. Det betyder et bedre arbejdsmiljø for børnene og lærerne, og stor en samlet energibesparelse. Et lysrør eller en normal elpære bruger i gennemsnit omkring 30-50 procent mere strøm, end et LED-panel.

Spar med god samvittighed

En af de helt store fordele, når man skrifter de gamle lysrør ud med LED-pærer, er den øgede holdbarhed. LED-TEKs produkter er af en kvalitet, der resulterer i, at produkterne holder i mange år. På denne måde sparer man ikke alene på strømregningen, men også på ekstraomkostninger såsom udskiftning og renovering af panelerne. En af grundene til, at lige netop LED-TEK skulle være leverandør, var den gode service, der blandt andet udmundede sig i lysberegninger uden ekstraomkostninger.

Selvom renoveringen i det store hele har været en stor succes, er der, ifølge energimedarbejder i Bornholms Kommune, Flemming Bech, stadig potentiale for forbedring. For eksempel er der mange steder behov for forbedret styringsautomatik, hvilket kunne være optimalt i mange arbejdssituationer.

 

Billeder fra projektet