SPORT KRÆVER GOD BELYSNING.

En helt ny serie af LED-armaturer giver nu de optimale lysforhold til bl.a. idrætsudøvere i sportshallerne, der slipper for blænding og samtidig får en mere behagelig, fleksibel og økonomisk fornuftig belysningsløsning under taget.

Tekst af Rune H. Jensen

Ikke mindst når vi går vinterhalvåret i møde, betyder det et massivt indtog i landets sportshaller af sportsudøvere og tilskuere, der fortjener en ordentlig belysning til aktiviteterne. I den sammenhæng kan LED-TEK nu tilbyde en ny og tidssvarende LED-løsning, der kan opfylde behovet:

Behagelig belysning uden blænding
- LED-595 er både en meget fleksibel, robust og effektiv serie, der er særligt velegnet til brug i sports-, industri- og lagerhaller. Når vi fx taler sportshaller, er det vigtigt, at blændingen reduceres til et minimum, siger Bo Lindby, teknisk direktør hos LED-TEK, og uddyber:

- Det betyder i praksis, at de er lavet med linser, der sender lyset direkte ned mod gulvet, så man ikke bliver generet eller blændet af det. Det giver en meget mere behagelig belysningsløsning både for sportsudøvere, tilskuere og andre brugere, at blændingsfaktoren er så lav, siger Bo Lindby, teknisk direktør hos LED-TEK.

Ingen forsvundne fjerbolde
LED-TEK har i samarbejde med producenten været med til at udvikle den nye serie af sports- og industriarmaturer, og det har resulteret i en robust og samtidig praktisk løsning i forhold til anvendelsen i sportshaller. Formen og kassen ovenpå armaturerne er således blevet tilpasset specifikt til formålet med en lidt skrånende flade og et mindre areal på to-tre cm, så fx fjerbolde og lignende ikke bliver liggende ovenpå armaturerne.

- Serien kan leveres med en CRI-værdi på over 90, hvilket betyder en bedre farvegengivelse, ligesom det skulle give en bedre afstandsbedømmelse, hvilket kan være en fordel for sportsudøvere både i boldspil og i fx springhaller med trampoliner.

Styring og reduceret strømforbrug
- Der er også mulighed for intelligent styring og dermed yderligere optimering af strømforbruget med LED-595 serien. Når fx skolebørn bruger hallen om dagen, kan belysningen ligge på 250-300 Lux. Om aftenen kan den så nemt justeres op til eksempelvis 500 Lux eller til turneringer op til 750 Lux. Så på den måde er det en meget fleksibel og behovsorienteret løsning, der samtidig også er økonomisk fornuftig, understreger Bo Lindby.

Med en effektivitet på 130 lm/W og en række forskellige linser med diverse symmetriske og asymmetriske spredninger giver serien god mulighed for at optimere lysbehovet til hver enkelt anvendelse – herunder også i bl.a. lagerhaller:

Optimeret version til lagerhaller
- Vi kan levere en version til lagerhaller, hvor der typisk er 6 til 10 meter til loftet og kun 3-4 meter mellem reolerne. Da der ikke er grund til at bruge unødvendigt lys og strøm til belysning ovenpå reolerne, kan vi levere armaturerne med linser, der sender lyset i smalle stråler ned mellem reolerne og dermed effektivisere strømforbruget i forhold til traditionel belysning, siger Bo Lindby.

LED-TEK har store forventninger til den nyudviklede, fleksible og robuste LED-595 serie med en levetid på op til 50.000 timer, og der er allerede nu efterspørgsel og ordrer på den nye LED-belysningsløsning fra LED-TEK til sports-, industri og lagerhaller.