Søgelyset er rettet mod LED.

Tekst af Rune H. Jensen

 

Det er snart farvel til sparepæren og andre lyskilder, når det gælder ny belysning til større energirenoveringer. Tendensen bekræftes af en nylig rapport fra Energistyrelsen, der peger på, at flere og flere danske virksomheder vælger LED-belysning både til nybyggeri og energirenovering.

 

Også hos LED-TEK, der siden 2009 har været pionérer på det danske marked for bæredygtig LED-belysning, oplever man en stigende forståelse for effekten af de energibesparende lyskilder til f.eks. virksomheder, kommuner og skoler:

 

Bedre trivsel og store besparelser

- I de seneste år har vi leveret LED-belysning til mange projekter i både kommuner og virksomheder. Projekter som har omfattet forskellige kontormiljøer, institutioner, skoler og plejehjem. F.eks. flere institutioner i kommunerne, hvor gammel belysning er blevet udskiftet med LED-belysning. Responsen herfra er, at det har ført til bedre trivsel og en halvering af strømforbruget, siger adm. direktør Steen Svendsen, LED-TEK.

 

Se flere projektreferencer fra LED-TEK

 

Kravene til energieffektivitet er i dag højere end nogensinde, og for eksisterende bygninger såsom skolerne er der store besparelser at hente med f. eks LED-paneler, der ud over at være et energirigtigt produkt har en levetid på omkring 50.000 timer. LED-TEK fremhæver samtidig, at LED giver et jævnt og behageligt lys, der igen giver et indeklima med forbedret trivsel. Det illustrerer bl.a. en omfattende udskiftning til LED-belysning på Bornholm:

 

LÆS OGSÅ: LED-LYS OVER BORNHOLM

 

Energirenovering af skoler med LED-belysning

- Til en større energirenovering af øens skoler og andre kommunale bygninger har vi leveret et større antal LED-paneler. Det har eksempelvis ført til en besparelse på 44 % i samlet elforbrug på Søndermarksskolen over de seneste tre år. Samtidig viser en rundspørge blandt brugerne, at op med 90 % er særdeles positivt stemte over kvaliteten af den nye LED-belysning. Desuden kræver LED-paneler stort set ikke vedligeholdelse, fortæller Steen Svendsen.

Hos både kommuner og erhvervsvirksomheder ser LED-TEK fortsat et stort potentiale i udskiftning af de mange forældede belysningsanlæg til ny LED-belysning. LED-TEK forventer fortsat fremgang i anvendelsen af LED-belysning til såvel nybyggeri som energirenoveringer og tilbyder at udføre både lysberegninger og ansøgninger om tilskud uden ekstra omkostninger.

 

------------------

Fakta om LED-lys:
LED står for Light Emitting Diode. Lysdioder er små, elektroniske halvlederchips, der i sig selv udsender lys, når man sender strøm igennem dem. Der er således ikke glas eller gasser under tryk som i andre lyskilder.

 

Blandt fordelene: Lang levetid, ingen UV-stråling i lyset, højere effektivitet (op til 140 lm/W i færdige produkter) end gløde- og halogenpærer, indeholder ikke kviksølv, tåler kulde, er små, mekanisk robuste og kan give mættede farver med en høj RA-værdi. Kilde: LED-TEK.